Relacja z promocji książki „Do trzech razy sztuka”

To trzecia już opowieść o sztuce. Książka jest podzielona na rozdziały i tak zaprojektowana, że kiedy kończy się rozdział na dwóch stronach jest zdjęcie fragmentu pracy, a na skrzydełku jest informacja z jakiej pracy jest ten fragment, wraz ze zdjęciem całej rzeźby.

Ozdobą książki jest okładka wykonana z białej grubej bawełny, tłoczona z wykorzystaniem sześciu matryc. Dodatkowo do jej wykończenia użyto srebrnej nici, która jest wprasowana do wierzchu i tyłu oprawy książki.  Książka zawiera 300 kolorowych fotografii. Większość to zdjęcia studyjne prac, których autorami są profesjonalni fotograficy.

Książka liczy 304 stron. Wydrukowana została na białym papierze Munken Lynx o gramaturze  120g, firmy Arctic Paper. Papier na druk książki był nagrodą specjalną ufundowaną przez firmę Arctic Paper w konkursie PGD w 2020 roku. Książka,, Do trzech razy sztuka” będzie walczyła o złoto w konkursach europejskich i światowych, które będą ogłoszone w 2022 roku. Fundacja Unikat specjalizuje się w wydawaniu unikatowych designerskich książek o sztuce, głównie o współczesnej ceramice unikatowej.

Książki są tworzone przez artystów, w limitowanej serii, nie osiągalne na zwykłym rynku księgarskim.

zdj. Joachim Dąbrowski